Als mens gaan we heel verschillend om met risico’s in het leven. Dat loopt van thrillseekers, voor wie het niet gek genoeg kan zijn, tot controlefreaks. Opmerkelijk genoeg zijn er ook onder bedrijven en organisaties nog de nodige partijen waarvan de bedrijfsvoering veel weg heeft van een potje bingo of zelfs Russische roulette. Natuurlijk hoort jouw bedrijf daar niet bij, maar ‘wedden’ dat het stukken beter kan?
Waarom ISO?
Bij Neacon onderscheiden we ruwweg drie redenen om met ISO aan de slag te gaan. Ten eerste kunnen de markt c.q. klanten erom vragen of het als eis stellen. Zo is het bij ons ook gegaan. Bij aanbestedingen komen partijen zonder ISO-certificaat vaak zelfs überhaupt niet in aanmerking. Ten tweede kan een certificering getriggerd zijn door een incident dat u voortaan wilt voorkomen. Het verhaal van het kalf en de put zogezegd. Ten derde kan de overheid als aanjager fungeren, bijvoorbeeld wanneer de AVG wordt aangegrepen om controle ook breder in de organisatie vorm te geven. ISO omarmen wil overigens niet zeggen dat er niks meer fout kan gaan. En al helemaal niet bij een gevalletje ‘overmacht’. Ook dat weten wij uit eigen ervaring.
Bewust (on)bekwaam
De vraag die wij jou hier willen stellen is: waar staat jouw bedrijf als het gaat om risico- en kwaliteitsmanagement? Of beter nog: in hoeverre ben jij je bewust van de risico’s die jouw organisatie loopt? De beroemde psycholoog Maslow legde een duidelijk verband tussen bewustwording en leren. Deze ‘leercirkel’ kent vier fasen en is heel mooi op risicomanagement toepasbaar. Bedrijven bevinden zich namelijk in één van de volgende vier fasen:
- Onbewust onbekwaam;
- Bewust onbekwaam;
- Bewust bekwaam en tenslotte;
- Onbewust bekwaam.
Bedrijven in fase 1 zullen iets al snel ‘overmacht’ noemen en zijn in risico-opzicht tikkende tijdbommen. In fase 4 daarentegen is controle gestructureerd ‘onder controle’ gebracht en in feite een tweede natuur geworden. Je voelt misschien al dat er qua risicomanagement in fase 2, zeker op korte termijn, de meeste winst te behalen valt. En laten veel bedrijven zich nou precies in die fase bevinden! Naast onwil kan hier ook gebrek aan kennis (‘hoe en wat dan?’) een rol spelen, waardoor verbetering vooruitgeschoven wordt. Verstandig is dat wat ons betreft niet, en al helemaal niet omdat de maatschappij steeds complexer wordt. En er dus steeds meer risico’s zijn. Denk aan nieuwe technologieën en de snelheid van innoveren, maar ook aan bijvoorbeeld de ketenproblematiek.
Transparantie
Die leidt tot een gedeelde verantwoordelijkheid van samenwerkende partijen en zonder transparantie gaat dat vroeg of laat spaak lopen. Die technologie heeft trouwens, in de vorm van social media, naast mogelijkheden ook bedreigingen opgeleverd. Want als er iets flink misgaat, dan weet ‘de hele wereld’ het in no time. Of neem zoiets als contractmanagement. Weet jij met al die abonnementen, inclusief de nieuwe verdienmodellen op ICT-gebied, nog precies wat je aan verplichtingen hebt lopen? Het kan dus absoluut geen kwaad om hier eens gestructureerd met iemand over te sparren. En laten wij daar nou bewust heel bekwaam in zijn…
Wil je meer weten over risico- en kwaliteitsmanagement, of over Neacontrol? Neem dan hier contact met ons op. Of lees een van onze vorige blogs