Goed omgaan met fouten is nooit ‘verkeerd’

Efficiency bestaat uit meerdere componenten, waaronder het minimaliseren van fouten. Een veel toegepaste methodiek in dit kader is het Japanse Poka Yoke. Onder het motto: ‘Stoten jouw ‘ezels’ zich vaak twee keer aan dezelfde steen? Haal die steen dag weg!’, moeten processen zo worden ingericht dat fouten maken onmogelijk wordt. Tot het zover is, valt er nog genoeg te verbeteren. En te borgen.

Mensenwerk

Hoe moeilijk het is om foutloos te werken, blijkt wel uit het feit dat we nog regelmatig worden opgeschrikt door de zoveelste terugroepactie in met name de sectoren food en automotive. En dat terwijl juist in laatstgenoemde branche het lean- en six sigmadenken volop wordt toegepast. Het feit dat onze bolides steeds voller worden gepropt met allerhande, al dan niet nuttige, gadgets maakt het er natuurlijk niet eenvoudiger op. En het blijft nog steeds deels mensenwerk. Die component is, naast kostenoverwegingen, de belangrijkste reden om te allen tijde in zo weinig mogelijk stappen van A naar B te gaan.

De kunst van het weglaten

Om efficiency verder te optimaliseren, is het zaak om de stappen die overblijven volledig onder de knie te krijgen en te controleren. En daar hebben we de term specialisatie voor uitgevonden. Verblind door de jacht op meer omzet kiezen veel blijven ervoor om van alle koeken wat mee te eten. Los van het nadeel van verdeelde aandacht, wordt te weinig gerealiseerd dat de meeste, en snelste, winst vaak juist te behalen valt door kostenbesparing als gevolg van specialisatie. In een productieomgeving vertaalt zich dat bijvoorbeeld in minder ombouwen van productielijnen en grotere batches. En daardoor ook minder kans op storingen en fouten.

Kwaliteitsmanagement en Internet of Things

In handel en dienstverlening kun je denken aan extra en meer generieke opleidingskosten, in plaats van minder opleidingen, maar wel meer gericht. Ook hier betekent meer kennis van enkele kernactiviteiten minder kans op fouten en dus meer efficiency. Doe je dit zelf niet, maar je concurrent wel, dan sta je straks misschien buitenspel. We sluiten overigens niet uit dat dit verhaal de komende jaren in een iets ander licht komt te staan door ontwikkelingen als big data en vooral Internet of Things (IoT). Dit zijn immers bij uitstek ontwikkelingen die door bijvoorbeeld proactief onderhoud c.q. minder storingen en, jawel, minder menselijk ingrijpen, efficiency in de hand werken.

Als jij ondertussen ‘gewoon’ doorgaat met foutbestrijding door intern kennis te delen en zaken via procedures te borgen, dan gaan wij een blog voorbereiden over de (on)mogelijkheden die deze technologie biedt op het gebied van kwaliteitsmanagement. Deal?

Wil je meer weten over risico- en kwaliteitsmanagement, of over Neacontrol? Neem dan hier contact met ons op. Of lees een van onze vorige blogs

Vraag een demo aan